Chasse patate

Geopperd door sportkenner Mark Uytterhoeven die opmerkte hoe onnozel je je voelt wanneer je als groepje renners uit het peloton ontsnapt om naar de kopgroep te rijden, maar daar niet in slaagt. Je rijdt eigenlijk in niemandsland, met de kopgroep op voorsprong en een peloton op achterstand. Je voelt je ‘en chasse patate’.

Demarreren

Het werkwoord van demarrage, wat zoveel betekent als plotseling versnelling of ‘ontsnapping’. Renners demarreren om zo een voorsprong te krijgen op de groep, zoals het peloton, waaruit ze wegrijden. Een demarrage slaagt niet altijd

En danseuse

Bergop rijden staand op de trappers terwijl het lichaam zwiepende bewegingen maakt om meer snelheid te genereren. Zodra je het ziet herken je het.

Flandrien

De naam voor een wielrenner die gek is op kasseien en straffe hellingen, zoals we die vooral kennen uit Vlaanderen.

Gepierd

Er af gepierd worden: Het tempo niet meer kunnen bijbenen en ‘afhaken’ bij de kopgroep of het peloton.

Photo Finish

Als met het blote oog niet kan worden vastgesteld wat het resultaat aan de finish is, moet dit bepaald worden aan de hand van een foto. Daarmee kan vervolgens gekeken worden wie er precies heeft gewonnen en wat de winnende afstand is.

Rouleur

Een wielrenner die het beste uit de voeten kan op een vlak wegdek; groot uithoudingsvermogen. Niet te verwarren met een sprinter. Een rouleur is eerder een tijdrijder.

Surplacen

Dit is een term uit het baanwielrennen waar je balancerend tot stilstand komt op de fiets om zo de tegenstander te dwingen de leiding te nemen. Suprplacen komt van het Franse sur place, ofwel ‘ter plaatse’.